Just nu:
Oj. 2 månader kvar alltså. Tiden den går ju så fort! Samtidigt, ska man verkligen orka 2 månader till…? Haha. Ni vet väl att 40 veckor är 10 månader, det här med nio månader är bara en bluff. En graviditet är väl nio och en halv månad då kanske men man vet ju sällan om den de första veckorna. Så det är nio månader av väntan. Fast ska man tro på vårat beräknade datum efter ultraljudet så har vi väl vetat att vi varit gravida sen ungefär den dan vi blev det..? Lite konstigt men så är det. Men statusen just nu alltså – är väl rätt konstant. Inga större förändringar alltså. Jag vaknar varje morgon och känner mig rätt okey i kroppen men innan dagen är slut så är kroppen slut. Jag vill och behöver sova men det går inte så bra. Bebisen börjar ta plats i magen och trycker på både uppåt och nedåt – ja det är väl som det ska vara!
FAKTA:
Vikt: 1750 g
CRL: 27,5 cm
Full längd: 37 cm
Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.
Om barnet
I början av denna vecka är fostret 29 veckor gammalt. Nu tränar det aktivt på att svälja och kissar cirka en halv liter om dagen. Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det svalda fostervattnet lagras som mekonium, babyns första avföring, som kommer ut under de första timmarna efter födseln.
Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen.
Se barnet växa i magen här
Till föräldrarna
Nu är det vanligt att fostret hickar och mamman kan ofta känna det. Hickan är inget problem, tvärtom eftersom det hjälper babyn att träna på sin andning. När barnet hickar drar diafragman ihop sig och det ökar också lungkapaciteten.
Lungorna och andningssystemet är nästan fullgånget, men ju längre barnet kan stanna i livmodern, desto bättre kommer det att fungera efter födseln.
Många kvinnor får vid denna tid sammandragningar, eller förvärkar som man brukar säga. Det är livmodern som tränar sig inför förlossningen. Förvärkarna börjar ofta långt tidigare i graviditeten, men går då inte att känna. De som har fött barn tidigare kan känna förvärkar så tidigt som före vecka 20.
Till skillnad från riktiga födslovärkar så är förvärkarna så gott som smärtfria. Förvärkar är ofta oregelbundna och de kan upphöra om man rör sig eller byter kroppsställning. Födslovärkar försvinner inte, de är inte smärtfria (!) och de blir bara starkare i intensitet.
Om man är osäker på vilken slags värkar man har – och särskilt om man har fött för tidigt innan – så bör man kontakta sjukvården.
Den som väntar tvillingar har vid denna tid en lika stor livmoder som en kvinna med ett färdiggånget barn.
Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.
Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
0 hälsningar:
Skicka en kommentar