.eksemig

9/20/2010 08:45:00 em / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

När Svante var riktigt liten så fick han lite  (atopiskt*)eksem av vissa produkter, precis som Olivia fast inte riktigt lika mycket – eller antagligen för att vi fattade sammanhanget snabbare, att han också är atopiker.  Under sommaren har han dock kunnat äta svarta vinbär, citrusfrukter och nu på slutet till och med jordgubbar som inte alls funkar för Olivia än idag. Jag har varit så glad över det, tycker det är synd om han ska behöva avstå allt det också på mjölkproteinallergin.

När Olivia var yngre så fick hon knallröda knder och såriga böjveckseksem av vissa produkter, nu får hon lindriga men svidiga eksem om hon råkar få i sig något tokigt. Sen är hon allmänt torr och narig på armar och ben och det blir ju värre såklart. Svante har aldrig reagerat kraftigt – förrän nu. Igår hade han rejäla eksem, stora, blossande röda och på gränsen till blödande. Vi vet inte vad han reagerar på! Vet att jag misstänkte att han reagerade lite på falukorv när han var liten (om jag hade ätit någon gång) och det har han ätit de senaste dagarna. Dock inte idag. Nu efter middagen blossade kinderna, och grabben var allmänt missnöjd. Hans eksem blommade upp igen och han är riktigt besvärad. Undrar vad tusan av allt han fått i sig idag som startar processen. Vi måste ju avvakta att eksemen lugnar ned sig innan vi kan prova oss fram till vad det kan vara. Till middag åt vi tacos, han åt köttfärs som var lite kryddad förstås. Han åt tomater och ananas och han fick smaka lite av den hallon-lättdryck vi andra drack. Något av det måste det vara. Himla tråkigt, och varför kommer det nu? Eller det finns ju alltid mer eller mindre, men något är det ju som förvärrar eksemen nu…

*Atopiskt eksem (böjveckseksem, atopisk dermatit): Atopiska eksem är en kronisk hudsjukdom som är genetiskt betingad. Den anses alltså ha en ärftlig komponent och är vanlig i vissa familjer där individer även har astma och hösnuva. Utslag med klåda är särskilt förekommande i ansiktet, hårbotten, nacke, armveck, knäveck och baktill. Atopiskt eksem hör genetiskt ihop med IgE-förmedlade allergiska sjukdomar som astma och allergisk rinit. (källa: Wikipedia)

  • Luftburna ämnen: Gräs, trädpollen, mjäll från pälsdjur, kvalster och mögel kan möjligen försämra eksemet.

  • Allergi: Äkta födoämnesallergi som bidragande orsak har betydelse framför allt hos spädbarn och små barn med utbredda eksem och mycket besvärlig klåda. Vanligast är allergi mot ägg, mjölk och fisk. Komjölksallergi brukar försvinna under förskoleåldern, äggallergi vid omkring 7-8 års ålder medan fiskallergi ofta varar livet ut.

  • Födoämnen: Vanligt att citrusfruker, tomater, starka kryddor, jordgubbar och skaldjur kan verka ospecifikt klådframkallande (icke allergisk) (källa: FASS.se)

Innan skolåldern brukar det ha “växt bort” och finns sällan kvar mer än möjligen som torra händer/fötter.

Etiketter: , ,

1 hälsningar:

Svärmor on 21 september 2010 kl. 09:10

Stackars lillvännen! Hoppas att du klurar ut vad det kan vara snabbt.

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers