.20

9/18/2010 08:00:00 fm / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Idag inleder vi en ny vecka, tjugonde veckan (19+1). Det innebär att på fredag har vi tjugo fulla veckor och då har vi kommit precis halvvägs! Min status just nu är väl ungefär nåt sånt här:

  • Jag mår för det mesta toppen. Det är bara vissa saker som orsakar ett hastigt påkommet illamående.. till exempel byta vissa blöjor på morgonen, borsta tänderna, för starka lukter och dofter.. mm.
  • Jag har nog gått upp knappt två kilo. Övriga värden har varit OK än så länge. Håller lite koll på blodtrycket eftersom det var lite högt med Svanten.
  • Som vanligt så har jag inga cravings utan snarare så är jag väldigt sällan sugen på något över huvud taget. Jobbigt när man jämt är hungrig och samtidigt alltid mätt men inget vill ha och äter man inte så mår man pyton och ja… det är bara att kämpa på med maten helt enkelt. Äta lite, ofta. Sött och sliskigt går bort men det är då bara bra tycker jag. Inte ens chokladbollar eller kladdkaka är frestande… Lite hemvispad chokladmousse på bara äggvitor, kakao och yttepyttesocker funkar. Kött är svårt, fisk och kyckling går lite bättre. Grönsaker går bra. Mackor och skorpor funkar bäst. Ost och kex skulle jag kunna tänka mig. Kräftor och surströmming har jag gillat i sommar! Men strömmingen får man ju bara äta en gång i månaden pga miljögifter. Kaffe och starka kryddor undviker jag, och slipper halsbränna.
  • Fogarna ställer till med ovanligt lite besvär. bara när jag har typ dammsugit och skurat hela huset, då kan jag bli lite stel.
  • Nytt för denna graviditet är överkänslighet mot parfymer, rengöringsmedel, myggmedel och sånt… Prosit!
  • Mitt humör… har väl varit stabilare. Morr

    FAKTA:
    Vecka 20

    Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.
    Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.
    På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
    Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.
    På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

    Fostret:
    Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.
    Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.
    Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

    Etiketter:

    0 hälsningar:

    Skicka en kommentar

     
    Find More Free Custom Color Layouts at April Showers