.puh!

10/14/2010 01:17:00 em / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Vi gick ut en stund. Måste ju känna på snön i alla fall! Vädret var väl inte toppen (Olivia hade rätt – hon ville åka skidor och skotta snö men inte än för det är så dåligt väder), stundvis höll vi på att blåsa bort och det är närmare två decimeter blötsnö. Kom precis ihåg hur mycket jag tycker om att skotta snö. Not. Kommer alltid att tycka att det är orättvist att jag måste handskotta allt, och så tar Johan allt som ska skottas med traktor. Men jag kan ju inte låta honom både handskotta och skotta med traktorn – eller..? 

Svante tyckte det var lite knepigt med snön. Hur ska man kunna gå i så mycket blötsnö? Så han hamnade på rumpan och där satt han. Hämtade fram pulkan så han hade något att sitta på i alla fall, den var dock inte lätt att dra i den här snön! Olivia kämpade på med snöskottarn hon fått av mormor och morfar, men hon tyckte nog att de skulle komma hit och titta på när hon skottar.

67609_453767441792_620586792_5805346_1310261_n

69027_453767331792_620586792_5805345_6141295_n

Hästarna är väl inte riktigt nöjda med vädret just nu. Men de såg inte ut att frysa i alla fall. Däremot så blir det att flytta dem till vinterhagen ikväll, passande nog. Det är dags att fylla på med hö. På tal om hö, så satt jag med foderstaterna igår. Skitjobbigt faktiskt. Det var inte lätt att räkna på det här höet. Eftersom vi har fri tillgång på hösilaget så är det ju omöjligt att göra en exakt foderstat – men jag tycker att det är viktigt att ge rätt tillskottsfoder för att ha bra Ca/P balans och SPR/MJ-balans. Vi har ju rätt bra uppfattning på hur mycket foder som går åt så det går ganska bra ändå. Det knepiga med årets hö är att energivärdet är rätt OK, medan proteinvärdet är för högt. Likaså är fosforvärdet rätt bra medan Kalciumvärdet är högt som tusan. Så för att få en bra balans och inte överutfodera behöver jag tillsätta bara energi och bara fosfor. Lösningen blev till slut att ge majsolja och vetekli. Vetekliet innehåller bra med fosfor, men även en del annat förstås. Majsoljan ger ju bara energi men man kan ju inte ge hur mycket som helst. Sen kommer jag att behöve ge kraftfoder två gånger per dag. För Bella blir det en näst intill perfekt foderstat trots allt, för Pion en godkänd till slut. Men helst hade jag sluppit både olja och vetekli. Tycker det är lite meckigt att blöta upp foder. Bibeln för alla hästägare är ju boken “Rätt foderstat – bättre häst” av Chrisina Planck. Har nog ingen annan bok i hästbiblioteket som är mer välläst. Sen är det rätt smidigt att gå in på Hippocampus och föra in alla data så slipper man sitta med miniräknare… Programmet är gratis och kommer dessutom med lite tips om hur foderstaten bör förändras men man bör ändå ha lite koll själv.

image

image

Etiketter: ,

1 hälsningar:

Comment by ~Hanna~ on 14 oktober 2010 kl. 21:04

Söta söta barn, tänk vad snön gör dom extra spralliga och lyckliga! Hoppas ni kryat på er!=)

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers