.notering

10/14/2010 02:10:00 em / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Eftersom jag vill hålla koll på Svantes allergiutbrott så måste jag komma ihåg att skriva ner dagens fundering. Efter morgonens kalasblöja (som lätt är den “värsta” jag bytt på honom) har det blivit några till, lös mage och så har han fått kraftigt, sårigt eksem som är väldigt utbrett. Fascinerande hur ett eksem kan blossa upp från igent till, stort, rött och blödande inom en timme, som ett nässelutslag nästan. Han har inte ätit några ägg öht senaste dagarna så den tanken kan vi nog släppa. Igår åt han sylt med hallon/blåbär som han aldrig reagerat på förut? Han har ju ätit kopiösa mängder bär under sensommar och höst utan minsta lilla bekymmer. Sen åt han ägg och mjölkfria pannkakor. Han drack havremjölk, vatten och smakade lite äppledryck. Han åt äpplen. Han åt bröd, utan ägg eller mjölk i. Han åt skinka, lite tomat. Mjölkfri välling (EnaGo). Han åt spaghetti och bacon, lök. Hoppas inte vetegluten är bekymret, men det äter han ju dagligen. Fast problemen är ju dagligen nu också, bara vissa dagar det blossar upp lite extra. Finns ju lite gluten i vällingen, och såklart i de bröd han äter. Ja, jag blir inte klok på vad det är.. Mjölk vet vi ju redan och det har han bara fått i sig vid ett tillfälle nu och det gjorde varken från eller till. De troliga födoämnena är ägg, mjölk, vete – sojabönor är ju iofs rätt vanligt eftersom proteinet är så likt mjölkprotein men jag tycker inte han har fått i sig det. Nötter har han inte heller ätit. Pälsdjur/pollen känns inte riktigt aktuellt med hans symtom.

Olivia har ju atopiskt eksem och tål inte vissa bär som triggar eksemen..hon har dock ingen födoämnesallergi. Men eftersom Svantes mage också är påverkad i samband med eksemen så känns det ju som om att eksemen kommer som en födoämnesreaktion. Man får inte diarré av atopiskt eksem, men man kan få atopiska eksem vid en födoämnesallergi. “Maten kan ha betydelse, särskilt hos små barn som kan få eksem på grund av allergi mot till exempel ägg, mjölk och fisk. Eksemet kan försämras av citrusfrukter, apelsin, tomat och andra röda bär och grönsaker. I takt med att barnet växer brukar överkänslighet för födoämnen försvinna” Ja, vi blir inte kloka på det här alltså.

Men snart kanske vi är klokare?

 

Från phadia.se:

“Allergi vid olika åldrar

2009-05-28 |

Utvecklingen av allergi i förhållande till ålder kan beskrivas som en "allergimarsch", vilket innebär att det ofta finns ett typiskt mönster för när symptomen uppträder hos en atopisk individ och vad som orsakar besvären.

Allergimarsch - symptom och ålder

Nedan följer en beskrivning av exponeringsvägar, symtom, orsakoch utredning vid olika åldrar.

Spädbarn 0-1 år

Exponeringsvägar
De vanligaste exponeringsvägarna som kan leda till uppkomst av allergisjukdom hos det "lilla barnet" är framför allt via mag/tarm kanalen, i viss utsträckning genom luftvägarna och möjligen genom huden.

Symptom
Eksem, kräkningar, diarré och andra mag-tarmbesvär. Astma i denna ålder är oftast utlöst av virus.

Orsak
Specifika IgE-antikroppar kan identifieras redan hos det lilla spädbarnet och då oftast mot mjölk och ägg.

Utredning
ImmunoCAP
-med ett vanligt blodprov kan det atopiska tillståndet bestämmas med allergitestet fx5 som mäter IgE-antikroppar mot en blandning av vanliga födoämnen för små barn. Vid positivt svar rekommenderas fortsatt utredning med hjälp av specifikt riktade IgE-analyser mot lämpliga födoämnen t ex mjölk, ägg.

Barn 1-3 år

Exponeringsvägar
De vanligaste exponeringsvägarna är nu genom luftvägarna. Fortfarande ses reaktioner i huden och mag/tarm kanalen.

Symptom
Eksem, urtikaria/nässelutslag, diarré, rinit, kräkningar och astma.

Orsak
Specifika IgE-antikroppar kan identifieras mot bl a mjölk, ägg, vete, sojaböna, nötter, jordnötter, pälsdjur samt i viss utsträckning pollen.

Utredning
ImmunoCAP
- med ett vanligt blodprov kan det atopiska tillståndet bestämmas med allergitestet fx5 som mäter IgE-antikroppar mot en blandning av vanliga födoämnen för små barn. Vid positivt svar rekommenderas fortsatt utredning med hjälp av specifikt riktade IgE-analyser mot lämpliga födoämnen så som mjölk, ägg, vete,sojaböna, fisk och jordnötter.

För identifiering av inhalationsallergi används allergitestet Phadiatop, som mäter IgE-antikroppar mot en blandning av vanliga inhalationsallergen. Vid positivt svar rekommenderas fortsatt utredning med hjälp av specifikt riktade IgE-analyser mot björk, timotej,gråbo, kvalster, lämpliga pälsdjur (i första hand katt och hund) samt pollen.

ImmunoCAP Rapid - med ett kapillärt blodprov ges svar direkt som visar en allergiprofil för barn med symptom såsom rinit, väsande andning och/eller eksem”

BRA FAKTATEXT HÄRIFRÅN (utdrag):

Födesämnesallergi kan förvärra eksemet hos små barn

Vid födoämnesallergi hos barn, särskilt under ett års ålder, rör det sig i regel om allergi mot komjölk och ibland mot hönsägg. Om barnet är allergiskt mot komjölk brukar det gå över före två till tre års ålder. Äggallergi försvinner vanligtvis före skolåldern. Man kan också vara allergisk mot fisk, soja, olika sädesslag och jordnötter. Spädbarn med födoämnesallergi har ofta nässelfeber, urtikaria, i eksemet. Ofta har barnet också atopiska symtom från luftvägar och symtom från magen. En del barn med så kallad intolerans eller möjlig allergi mot mat kan reagera med att eksemet försämras långsamt. Då görs pricktester och annan utredning av allergi om sådant misstänks.

Överkänslighet mot mat

Hos många barn blir klådan värre av citrusfrukter, tomater, jordgubbar, choklad och kiwi. Det beror inte på att man är allergisk, det vill säga att man har antikroppar mot dessa födoämnen, utan på en ökad känslighet i huden. Tester på äldre barn och vuxna kan visa att man är allergisk mot födoämnen eller andra ämnen i omgivningen, men oftast påverkas inte eksemet särskilt mycket av allergin”

Etiketter: ,

2 hälsningar:

Comment by Birgitta on 14 oktober 2010 kl. 16:26

Stackars Svante, det gör väl ont i baken nu?

Comment by Hanna on 14 oktober 2010 kl. 16:34

Om, du skulle se hur han ser ut! Har bilder men vill inte lägga ut... Det är en pärs att byta blöja på honom :(

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers