.reflexer

11/09/2009 10:37:00 fm / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Människan har ju en massa olika reflexer, och nyfödda barn har ännu fler reflexer som försvinner efter en tid! Det är så himla mysigt att se hur det fungerar. Några av nyföddhetsreflexerna är:

Sug-reflexen som barnet har redan i mammans mage, där man kan se det suga på tummen redan på ultraljud så tidigt som i vecka 15.

Sök-reflexen har väl de flesta med små-bebisar inte lyckats missa. Rör vid barnets kind, och det vänder huvudet åt det hållet. Reflexen hjälper barnet att söka efter mammans bröst och försvinner ungefär då barnet är ett halvt år.

Grip-reflexen (palmar-reflexen) kan man testa genom att trygka ett finger mot barnets handflata, då griper barnet tag med ett fast grepp. Försvinner efter ca 4 månader!

Tågripreflexen Liknar handens gripreflex, trycker man ett finger mot barnens tår under fotsulan kniper barnet ordentligt med tårna. Reflexen försvinner efter 8-10 månader ungefär och gör det då möjligt för barnet att stå stadigt.

Tåspretningsreflexen (Babinski-reflexen) Dra din fingertopp eller nagel från hälen och uppåt tårna, gärna på fotens yttersida. Barnet spretar ut med tårna som en solfjäder. Reflexen  brukar finnas fram till ungefär ett års ålder.

Babkin-reflexen märker du om du studerar munnen smantidigt som du trycker barnets handflata. Barnet kommer nämligen att öppna munnen. Har man ett barns som duger dåligt när det äter så får man ofta rådet att massera handflatan för att stimulera barnets sugande… det tycker jag man gör på ren automatik! Reflexen försvinner i alla fall vid 3-4 månaders ålder.

Moro-reflexen (omklamringsreflexen) utlöses av en hastig rörelse- eller lägesförändring eller av plötsliga och höga ljud. Barnet slår ut med armarna och fingrarna för att sedan föra dem samman till utgångsläget. Reflexen försvinner vid sex månaders ålder.

Kryp-reflexen om man trycker på barnes fotsula då det ligger på mage kommer benen och armarna att röra sig som om barnet skulle krypa iväg.

Gång-reflexen om man håller barnet under armarna och låter fötterna komma i kontakt med fast underlag inträffar något märkligt. Barnet lyfter ömsom vänster, ömsom höger fot – vissa barna kan nästan steppa lite! Reflexen försvinner redan vid två månaders ålder och ska inte förväxlas med de gångförsök barnet gör vid ett halvårs ålder.

Källa: Små barn griper (2007), ur serien Små barn från Axélion som jag verkligen kan rekommendera!

Etiketter:

3 hälsningar:

Comment by Jessica on 9 november 2009 kl. 20:04

Är du säker på att tåknipar reflexen verkligen försvinner?

Comment by Hanna on 10 november 2009 kl. 10:58

reflexen, inte funktionen ;)

Comment by Jessica on 11 november 2009 kl. 20:34

jag ser det som en reflex när man måste nypa till vid kontakt hihihi

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers