.smörbullar i renaste guld

12/10/2009 07:22:00 em / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Nu ska jag dela med mig av ett recept som är RIKTIGT bra. Lyckas man med dessa lussekatter så smälter de i munnen! Har aldrig ätit godare.. Men andra gången jag gjorde dem så blev de av någon anledning inte lika bra. Hoppas på succé igen ikväll.

Deg 1

50 g smör

5 dl mjölk

1 pkt jäst

1 tsk salt

½ msk strösocker

13 dl vetemjöl

Smält matfettet, blanda i mjölken till en degvätska på 37 grader. Smula jästen i en degbunke, strö över salt och socker (då börjar jästen lösa upp sig). Slå på degvätskan. Blanda ner mjöl till en lös deg. Låt jäsa i en timme.

Deg 2

1 påse saffran

½ tsk salt

125 g mjukt smör

1½ dl strösocker

1 ägg

2½ dl vetemjöl

Krossa saffranet i en mortel tillsammans med saltet, saltkornen gör det lättare att finmala kryddan. Rör matfett och socker ljust och poröst (elvispen är bra här!), blanda ner ägg och saffranmixen till en gyllene slät kräm.

Tryck ner den jästa vetedegen (i degbunken), lägg i smörkrämen och mjölet, kör gärna med köksmaskinen. Jäs inte mer utan dela degen i två delar, knåda ut i längder och ta ut 17 ämnen ur varje till julgaltarna. Rulla ämnet till en 25 centimeter lång orm och gör S-formen på galtarna. Tryck ner russin i varje snurr. Ett annat alternativ är att kavla ut degen till ca 5 mm och ta ur runda kakor (med pepparkaksformar), som du efter gräddningen brer på en florsockerglasyr på. Det blir mumma det.

Låt jäsa övertäckta i ca 20 minuter (gärna över ljummet vatten i diskhon så det värmer bra underifrån). Pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.

LYCKA TILL!

Etiketter: ,

2 hälsningar:

Anonym on 12 december 2009 kl. 08:53

Mmmmmm, måste komma å provsmaka! =)
// Martina

Comment by Hanna on 12 december 2009 kl. 11:16

du är alltid välkommen :)

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers