Nu ska jag dela med mig av ett recept som är RIKTIGT bra. Lyckas man med dessa lussekatter så smälter de i munnen! Har aldrig ätit godare.. Men andra gången jag gjorde dem så blev de av någon anledning inte lika bra. Hoppas på succé igen ikväll.
Deg 1
50 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
½ msk strösocker
13 dl vetemjöl
Smält matfettet, blanda i mjölken till en degvätska på 37 grader. Smula jästen i en degbunke, strö över salt och socker (då börjar jästen lösa upp sig). Slå på degvätskan. Blanda ner mjöl till en lös deg. Låt jäsa i en timme.
Deg 2
1 påse saffran
½ tsk salt
125 g mjukt smör
1½ dl strösocker
1 ägg
2½ dl vetemjöl
Krossa saffranet i en mortel tillsammans med saltet, saltkornen gör det lättare att finmala kryddan. Rör matfett och socker ljust och poröst (elvispen är bra här!), blanda ner ägg och saffranmixen till en gyllene slät kräm.
Tryck ner den jästa vetedegen (i degbunken), lägg i smörkrämen och mjölet, kör gärna med köksmaskinen. Jäs inte mer utan dela degen i två delar, knåda ut i längder och ta ut 17 ämnen ur varje till julgaltarna. Rulla ämnet till en 25 centimeter lång orm och gör S-formen på galtarna. Tryck ner russin i varje snurr. Ett annat alternativ är att kavla ut degen till ca 5 mm och ta ur runda kakor (med pepparkaksformar), som du efter gräddningen brer på en florsockerglasyr på. Det blir mumma det.
Låt jäsa övertäckta i ca 20 minuter (gärna över ljummet vatten i diskhon så det värmer bra underifrån). Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
LYCKA TILL!
Etiketter: Gott, Guldrecept
2 hälsningar:
Mmmmmm, måste komma å provsmaka! =)
// Martina
du är alltid välkommen :)
Skicka en kommentar