.guide

12/15/2009 11:32:00 em / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Det är ju lite knepigt det här med mjölkfri kost. För det första så är det lite svårt att förstå skillnaden mellan mjölkfritt och laktosfritt.

Laktosfritt blir det när man har en intolerans mot mjölksocker. Då finns det en hel uppsjö av mjölkprodukter man kan använda istället där man helt enkelt bytt ut mjölksockret (laktos) mot vanligt socker (glukos). Spädbarn har sällan eller aldrig problem med laktosen och tur är väl det eftersom det är en stor del av deras kost i alla fall under det första halvåret.

Mjölkfri kost håller man när man inte tål komjölksprotein. Då måste kosten alltså vara helt fri från mjölk, det fungerar faktiskt inte med till exempel getmjölk eller dylikt heller. Man kan ersätta mjölken med produkter som liknar mjölk. Sojabaserade och havrebaserade produkter är vanligast. Men för att komplicera det ytterligare så ger man i regel inte sojabaserade produkter till barn med komjölksallergi, eftersom sojaproteinet är så likt komjölksproteinet att det finns en risk att barnet utvecklar allergi även mot det. Det är inte helt ovanligt med komjölksallergi under barnets första år (plural) och det växer oftast bort i 2-4 års ålder.

Snapshot_20091215_43

Då vi har en liten som just nu mår bättre på mjölkfri kost så är vi noga med att han får det också tills vi har utrett det klart. Vi vet ju faktiskt inte om det är mjölken han reagerat på än, det enda vi vet är att han mår bättre i sin mage nu efter två veckor mjölkfritt. Det är lite svårt med Svante också, eftersom han inte direkt är den som beklagar sig. Han kräker mindre nu också, men det kan ju gott och väl bero på att magmunnen växt till sig – det är ju inte lätt att veta. Sen är vi inte överens om att han är en kräkbebis heller. Själv har jag bytt kläder och duschat flera gånger om dagen, och bytt Svantes kläder flera gånger om dagen – men Johan tycks inte komma ihåg att han kräkts speciellt mycket alls. Konstigt det där. Sen växer han ju precis som han ska också. En läkare bör ju få ställa diagnosen i alla fall. Det innebär att jag som ammar får hålla mig borta från mjölkprodukter ett tag.

Vi kör stenhårt på havrebaserade produkter och mjölkfritt margarin. Det går alldeles utmärkt att laga mat och baka som vanligt med det. Stek i mjölkfritt smör eller oljor, baka med mjölkfritt margarin och havremjölk. Man får se upp med till exempel ströbröd så att det inte innehåller mjölk, sen är det att läsa noga på ALLT man köper. Jag menar ALLT. Till exempel köpta maränger kan innehålla skummjölk? Mjölk förekommer i många former på innehållsförteckningarna:

  • Mjölk, grädde, youghurt, filmjölk, gräddfil
  • Skummjölkspulver, torrmjölk, mjölkpulver, gräddpulver
  • Mjölkprotein, mjölkalbumin
  • Vassle, vassleprotein
  • Kasein, natriumkaseinat
  • Ost, mjukost, keso, kesella, kvarg
  • Mesost, messmör
  • Laktos, mjölksocker
  • Smör

Det är alltså inte helt lätt! Jag hoppas verkligen att Svante slipper ha ont i sin mage och att det inte är komjölksallergi… Det här har jag skrivit fritt ur huvudet, så det kan gott och väl finnas en del faktafel eftersom jag knappast är någon dietist utan har läst på lite här och där – bara vetenskapliga artiklar förstås. Jag har fått lite frågor, och därför tänkte jag att en liten guide kan vara på sin plats.

 

Later

Etiketter: ,

0 hälsningar:

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers