.BLW

4/21/2011 10:42:00 fm / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Det här är jag jättenyfiken på och vi har funderat på att låta Tyras övergång till fast föda bli denna:

Vad är BLW, eller barnledd avvänjning?

Barnledd avvänjning (BLW - baby-led weaning) innebär att man struntar i allt vad puréer och speciella gummiskedar är och överlåter till barnet att mata sig självt. Många föräldrar väljer omedvetet detta, särskilt med andra eller senare barn. Bebisar härmar gärna sina äldre syskon och trivs ofta bättre med att ta själva från andras tallrikar.
Varför är detta en växande trend?

Sedan sextiotalet har den rekommenderade åldern för introduktion av fast föda ökat från tre till fyra och nu till sex månaders ålder, men sättet vi gör det på är fortfarande anpassat till tremånadersbebisar; grötar eller puréer av en frukt eller grönsak i taget och senare mer puréade ingredienser och slutligen, efter flera månader, mosad mat.

I enlighet med Världshälsoorganisationens rekommendationer ger man nu rådet att introducera fast föda till barn vid omkring sex månaders ålder. Efter sex månader har de flesta barn stark nacke och rygg och kan sitta upp med stöd. Koordinationen mellan hand och öga har blivit såpass bra att de kan sträcka sig efter och gripa tag i mat som de håller fast med knuten hand.

Vid sex månaders ålder rekommenderas i första hand mosad mat som kompletteras med plockmat när barnet är redo. En del föräldrar känner att deras barn är redo för plockmat redan vid sex månader.
Vilka är fördelarna?

Gill Rapley, som är barnsköterska sedan 25 år och biträdande projektledare för UNICEF UK:s Baby Friendly Initiative, har ett personligt engagemang i barnledd avvänjning. Hon tror att barn som ges tillfälle att äta själva genom att man erbjuder dem ett urval av näringsrik plockmat lättare kan delta i familjemåltider från allra första början och har mindre tendens att matvägra eller bli kinkiga med maten när de blir äldre. Hennes uppfattning är att många matproblem hos småbarn kommer från en ovilja eller bristande förmåga att tugga, som uppstår när man går från puréer till mat med större bitar i. Hon föreslår också att barnmatsindustrin utövar ett onödigt stort inflytande på föräldrar att introducera puréad mat tidigt.
Hur går jag tillväga?

Föräldrar som tillämpat barnledd avvänjning rekommenderar mat som är formad ungefär som pommes frites, eller som har ett "handtag", t ex tillagade broccolibuketter. Detta är därför att små barn ännu inte utvecklat knipgreppet och bara kan hålla mat med hela handen. Om du vill pröva på denna metod, kan du börja med att välja ut plockmat som är lämplig för ditt barns ålder när hela familjen sitter till bords och låta bebisen vara med. I början leker hon eller han kanske mer med maten, eller grabbar tag i en bit och suger på den. Fortsätt amma under tiden. I takt med att ditt barn ökar sitt intag av fast föda kommer amningen att minska.
Sätter inte bebisar i halsen?

Föräldrar oroar sig naturligtvis (särskilt om de tidigare avvänjt med hjälp av puréer och grötar) att deras barn ska sätta i halsen eller få maten i vrångstrupen. Gill Rapley menar att så länge barnet sitter upprätt, kan hantera maten själv och flytta den till bakre delen av munnen med tungan, så är risken att sätta i halsen liten. Det är däremot viktigt att aldrig lämna bebisar ensamma när de äter.
Passar barnledd avvänjning både för flaskmatade och ammade barn?

De flesta som använt denna metod har ammat sina barn och ser barnledd avvänjning som en naturlig fortsättning. Ammade barn gör vanligvis så "enligt efterfrågan" och amning är en fysisk process som gör att bebisar måste arbeta hårt och använda underkäken och tungan för att få tillräckligt mycket mjölk. Forskning har visar att ammade barn verkar kapabla att anpassa sitt näringsintag enligt behov. Det finns en viss logik i att barn som kan avgöra hur mycket bröstmjölk de dricker också är kapabla att anpassa sitt intag av fast föda.

Det finns inga orsaker att ett barn som matas med flaska inte kan avvänjas på samma sätt. Om ditt barn får modersmjölksersättning bör du däremot erbjuda vatten att dricka mellan mjölkmålen och under måltider. Ammade barn behöver inte ges vatten, eftersom modersmjölk är både dryck och mat.
Finns det några nackdelar med barnledd avvänjning?

Det kan vara svårt att forma många olika sorters mat till bebisvänlig plockmat, så om du vill att ditt barns kost ska vara varierad behöver du vara uppfinningsrik. Helen Pegg, BabyCentre UK:s barnsköterska, ger föräldrar rådet att ge åtminstone någon mosad mat när de börjar avvänjningsprocessen. På så sätt kan du lättare variera ditt barns kost.

En sak som alla förespråkare för barnledd avvänjning är eniga om, är att det är geggigt. Det kommer att vara mat överallt i köket, så köp en plastmatta att ha under bebisens stol och acceptera att det kommer att vara kladdigt ett tag!
Finns det några orsaker att inte pröva barnledd avvänjning?

Om du har allergier, matsmältningsproblem eller födoämnesintoleranser, eller om ditt barn föddes för tidigt, är det bäst att rådgöra med BVC innan du sätter igång. Om ditt barn har särskilda behov, har svårt att tugga eller använda sin finmotorik kan det vara svårt att äta själv, i vilket fall barnledd avvänjning (BLW) kan vara olämpligt.

(info från se.babycenter.com)

Någon som har provat?

Etiketter:

1 hälsningar:

Anonym on 30 april 2011 kl. 22:22

Lucky at cards, unlucky in love.

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers