.fredag!

8/27/2010 01:29:00 em / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Äntligen fredag! Gissar att han som precis tagit sig igenom första arbetsveckan efter semestern tycker att det ska bli skönt med helg.

Idag kom vi upp rätt så bra i tid för en gångs skull. Vi har varit ute hela förmiddan, rätt skönt väder faktiskt. Inget sommarväder kanske men som en fin höstdag. Dagens lilla överraskning bestod i tre nya kycklingar. Vi har alltså inte ens märkt att en höna har saknats i tre veckor? Här är det ingen ordning då vi inte ens vet hur många höns vi har. Värst blir det väl efter helgen då vi måste börja stänga in allihopa för att slippa otrevliga besök av vilsna jakthundar. Konstigt nog är det älghundarna som brukar hitta hit, fågeljakten har ju redan börjat men fågelhundarna har vi aldrig sett här… Det blir ett projekt i sig att lyckas stänga in alla, en höna har nämligen bosatt sig med sin kyckling (den som kom tidigare i sommar) under våran bro.

C har haft hovis här idag, så vi fick ta in alla hästarna i stallet en stund. Passade på att prova Bellas täcke och ÄNTLIGEN har hon vuxit i det! nu passar det jättebra! Bra så här lagom till höstrusket. Täcken har ju onekligen varit rätt överskattade denna sommar. När vi gick ner till hagen med dem igen, så gick jag först med Bella och hon traskade på framåt utan att tveka. Trodde hon skulle tycka att det var lite spännande men hon är en duktig tjej.

Planeringen för Bellas kommande år ser väl ut ungefär så här: Vänjas vid träns och gjord, börja tömköra i höst. Löshoppa efter nyår och börja klättra med henne i terräng. (Framåt vårkanten kan man spänna för vagn om man vill köra in). Före betet ska hon vänjas vid sadel. Bete juni-augusti. Aktiveringen får ske högst varannan dag och bara i korta pass så att det fortsätter att vara roligt. Med en så här liten häst så är ju allt man gör en slags aktivering, att lastträna, att verka och så vidare. Löshoppar gör man kanske max en gång per månad, och inte mer än tio minuter åt gången.  Är hon mycket stillastående i hagen så kan man gärna träna lösgalopp också ett par gånger per månad (5 minuter/gång), eller klättring som är supereffektivt. Kan hon gå som handhäst vid ridning så fungerar det utmärkt. Man klättrar alltid i skritt. Råden kommer från boken Unghästar – från fölstadet upp till fem år, Andersson & Lindberg. Måste säga att den är riktigt bra, tydlig och ger bra tips och råd. Det är så lätt att rusa iväg och göra för mycket, och för länge när allt går bra. Sån är då jag i alla fall… man vill så mycket. Ska blir kul att komma igång med henne nu efter betesvilan som är så viktig för unghästen. Efter nästa års bete så är det dags för något nytt – att sitta på hästen korta stunder! Där är storasyster Athena nu – så himla häftigt, och vad fort tiden går…

 

Later

Etiketter: ,

0 hälsningar:

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers