Fölhantering

7/18/2008 10:16:00 em / I en annan del av Ulriks/ Hanna /

Jag har varit hos ett riktigt fölproffs och fått goda råd om hur man jobbar med ett föl. Att hålla och leda ett föl är nämligen inte så enkelt alla gånger. Ska man hålla fölet så gäller det att ha ett bra tag i grimman, stå med kroppen nära fölet bål och hålla ett tag runt rumpan. Då står man väldigt bra till och slipper tampas med små hovar som vevar både fram och bak.
När man sedan ska leda fölet så går man på samma sätt, och kan pusha på lite med armen man har om bakdelen så fölet får lite knuffhjälp. Givetvis kan även stoet hjälpa till genom att vara god draghjälp. Ett bra tips för att ha något att hålla i, är att klippa av ett grimskaft så man har en stump - då gör det inget om man skulle tappa fölet då det inte kan trampa på, eller trassla in sig i, grimskaftet. Nu har vi jobbat rätt så mycket med Athena. Hon behöver inte särskilt mycket knuffhjälp och hon stretar inte emot grimman särskilt mycket. Jag börjar mer och mer släpppa stödet runt bakdelen. Det fungerar också väldigt bra att gå före Pion, utan draghjälp.
För att transportera sto och föl så finns det några viktiga punkter att tänka på. Transporten ska vara bred och ha bra golv. Man ska inte ha någon mellanvägg och framtill staplar man höbalar så att fölet inte kan krypa under bommen. När man lastar så är det enklast att baxa in fölet först och det gör man lättast genom att backa in det. Stoet går sedan in efteråt och det är bara att bomma igen transporten. Stodet binds fast som vanlig och fölet står löst.Man ska under inga omständigheter lämna övre luckan på baklämmen öppen - då finns risk att man kommer fram utan föl! Den/de främre dörrarna kan det vara en god idé att låsa så att inte fölet kommer åt att öppna dörren. Men med höbalar framtill så är såklart risken mindre att fölet kommer ut den vägen. Sedan är min egen åsikt att man alltid kör med god planering när man transporterar hästar. Allt för att undvika häftiga inbromsningar. I korsningar eller tvära kurvor så ska man verkligen KRYPA fram - annars kommer man att få en "bredåkare". Själv så undviker jag att använda transportskydd eftersom skadorna hos hästar som haft transportskydd är mycket värre än skador hos hästar som står utan. Tro det eller ej. Transporterar man med föl är det ännu viktigare att köra utan eftersom fölet gärna kan slita i skydden... Har tyvärr inga bilder som illustrerar lasttekniken.

Etiketter:

0 hälsningar:

Skicka en kommentar

 
Find More Free Custom Color Layouts at April Showers